Ny studie: Hunden förstår vad du säger

Brukar du prata med din hund? Då får du börja se upp med vad du säger. Ny forskning visar nämligen på att hundar kan förstå människors ord.

Människan inte unik

Hundar lyssnar inte bara på tonfallet när människor pratar – de förstår även vad vi säger. Enligt ny forskning reagerar hundens hjärna på vad ägaren säger, oavsett hur det sägs.
 
Ungerska forskare har tränat hundar att ligga stilla i en magnetkamera under tiden som de fått lyssna på mattes eller husses röst, som talade med både uppmuntrande och neutrala ord sagda på ett både glatt och neutralt sätt. Enligt studien, som utförts av forskare från Eötvös Loránd University i Budapest, visar det sig att hundarnas hjärnor faktiskt reagerar på vad ägarna säger, och inte enbart på hur det sägs.

Det är några av de främsta forskarna på hundar, vid Eötvös Loránd universitetet  i Budapest, i Ungern som gjort upptäckten.

 

Tolkar ord och tonfall som vi

Bilderna från magnetkameran visade att hundarnas hjärna analyserar informationen på samma sätt som vi människor gör: ordens betydelse i vänster hjärnhalva och tonfallet i den högra. Bland annat visade det sig att hundens hjärnas belöningssystem reagerade kraftigare när ord som "duktig" också sas men glad röst.

– Forskning har tidigare visat att hundar är fantastiska på att förstå ord, men här visar man också på att hundar har ett specialiserat område i hjärnan för att hantera det här, säger Per Jensen, som är professor i etologi.
 
De ungerska forskarna har spekulerat i att hundarnas förmåga att förstå ord är en grundläggande funktion i hjärnan. Detta skulle också kunna vara en funktion som finns hos andra djur, menar forskarna.

”Helt unikt i djurvärlden”

Forskarna spekulerar i att språkförståelsen är en grundläggande funktion i hjärnan, som kanske också andra djur har. Enligt Per Jensen kan det snarare ha att göra med att hunden och människan länge levt med varandra sida vid sida och på så sätt utvecklat ett sätt att förstå språket bättre.

– Jag tror det här är helt unikt i djurvärlden. De här hjärnfunktionerna finns bara där för att tolka vad vi människor säger till hundarna, säger Per Jensen.

Utdrag/Vetenskapsradion. Källa: Department of Ethology and MTA-ELTE Comparative Ethology Research Group at Eötvös Loránd University, Budapest.

Inlärning hos tamhund - Etologiskt perspektiv på inlärning: 
Gilla oss på Facebook