Hundpsykologen Anders Hallgrens nya bok presenteras


Hundpsykologen Anders Hallgrens nya bok presenteras hur ett lyckligt hundliv ser ut
 – för första gången sett ur hundens synvinkel.

Det finns idag starka åsiktsströmningar inom hundvärlden när det gäller hundträning. Det ser man både i media och bland hundtränare och vanliga hundägare. Vad är bäst för hunden? Är det när människans bästa vän gör som vi vill, eller ska man se till hundens arv, känslor och behov? Det är en kontroversiell fråga.

Vad åsiktskonflikterna handlar om i klartext är om man ska rätta sig efter den gamla så kallade ”hårda skolan" eller de nya ”mjuka" metoderna. Anders Hallgren menar att den "hårda" skolan eller ideologin bygger på ett förlegat ledarskapstänkande, vilket moderna etologer sedan länge har förkastat. Den har ett gammalt dominans- och disciplintänkande med straff som strategi för att uppfostra och styra hundar.

I sin nya bok ”Etik och Etologi – För ett lyckligt hundliv” tar Hallgren fasta på den "mjuka" ideologin, som bygger på etik och modern forskning inom etologi och psykologi och är på frammarsch över hela världen. Den litar till modern uppfostran och träning med ett mjukt och positivt sätt att relatera till sin hund. Tack vare det kan en hund utvecklas och bli harmonisk, vilket i sin tur gör att människan kan tillvarata alla de förmågor som hundar har.

 


Etik och etologi - för ett lyckligt hundliv

Med trettio böcker bakom sig om hundars beteende och problem är Anders Hallgren en auktoritet inom området och med den här boken hoppas han att debatten äntligen kan få ett slut när det gäller vad som är rätt och fel – i synnerhet ur hundens synvinkel.

”Den här boken är avsedd att vara en vägledning i hur man förbättrar sin hunds livskvalitet och samtidigt utvecklar det allra bästa förhållandet med hunden. Råden är baserade på etiska grunder och modern etologisk forskning, men också sunt förnuft och empati. De tar även hänsyn till vad inlärningspsykologin säger om hur vi ska lära hundar på allra bästa sätt – vare sig det handlar om att lära in något nytt eller att lära bort något som vi inte vill att hunden ska göra.”


Anders Hallgren har en fil lic examen i psykologi, en utbildning som han från början avsåg att applicera på att hjälpa hundar. Han anses vara världens första hundspykolog och har under femtio år vigt sitt liv åt att hjälpa problemhundar. Hallgrens banbrytande innovativa, milda och positiva träningsmetoder används idag över hela världen och nya hundpsykologer utbildas med dessa som grund. Anders Hallgren är en eftersökt föreläsare och författare med en rad forskningsstudier bakom sig. Han har skrivit trettio böcker om hundars beteende och träning. Många är översatta till andra språk och utgivna både i Europa och Nordamerika. 

Inlärning hos tamhund - Etologiskt perspektiv på inlärning: 
Gilla oss på Facebook