Möjligt för hundar att förnimma jordens magnetfält

Att flyttfåglar kan orientera sig efter jordens magnetfält är känt sedan länge. Men nu visar det sig att även hundar och vissa apor, men inte kattdjur, kan känna av magnetism

I ögonen på 90 olika däggdjursarter har forskare vid Max Planck Institute i Tyskland hittat den ljuskänsliga molekylen kryptokrom 1, skriver institutet. Den hjälper djuren att alstra dygnsrytmen men kan även känna av magnetfält vilket kan hjälpa dem att hitta riktningar, känna av höjder och position. 


Förnimma jordens magnetfält

Hypotesen är att molekylen då den är placerad i ögat gör att djuren kan "se" jordens magnetfält som linjer eller andra markeringar.

Forskarna tror att denna molekyl kan göra det möjligt för hundar att förnimma jordens magnetfält på samma sätt som flyttfåglar kan. Samma molekyl finns nämligen hos dem. Men forskarna vet ännu inte om hundarna och de andra däggdjuren med magnetsinnet verkligen utnyttjar denna möjlighet. Det kan vara så att förmågan är en kvarvarande evolutionär egenskap som inte längre används vilket forskarna ska undersöka i fortsatta studier.

Forskning: Behavioural Biology. Neurosciences. Magnetoreception molecule found in the eyes of dogs and primates. Dog-like carnivores and some primate species may have a magnetic compass similar to that of birds

Inlärning hos tamhund - Etologiskt perspektiv på inlärning: 
Gilla oss på Facebook